2014-11-12

Tények és érvek /1. rész

Új képviselő-testület, régi polgármester – az eladási szándék a régi

Az októberben megalakult képviselő-testület első, rendes ülésén napirendre tűzi az utolsó köztulajdonban levő újlipóciai telek eladását. A november 13-i ülésen újra döntést hoznak arról, hogy, több más terület mellett, újra eladásra bocsátják a Tutaj-Pannónia-Bessenyei-Hegedűs Gyula utcák által határolt telket!

Ez a terület azonban nem „csak egy telek”! Számunkra, újlipótvárosi lakók számára sokkal többet jelent egy eladható önkormányzati vagyontárgynál. A közel hatezer négyzetméteres területen található több mint hatvan egészséges fa, köztük Újlipótváros legmagasabb fája, egy 200 férőhelyes óvoda, mely 2011-ben még működött, és egy kétszintes, majdnem százéves fürdőház.

Tudta-e Ön?

Ha ezt a területet eladják, akkor eltűnik Újlipótváros utolsó köztulajdonban lévő zöld területe, mely közparkká lenne alakítható!

Civil csoportunk, a Tutaj Projekt egy éve küzd azért, hogy a terület

  • maradjon köztulajdonban,
  • közcélú felhasználású legyen és
  • a hasznosításáról szóló döntési folyamatba vonják be a lakosságot!

Meg vagyunk győződve arról, hogy ennek a zöld területnek nem az ingatlanfejlesztők, hanem a lakosság érdekeit kell szolgálnia! Ha a fákat kivágják és az épületeket elbontják, minden környéken lakónak sérül az egészséges lakókörnyezethez, az élhető városhoz való joga!

Óvoda-bővítés – kihasználatlan óvoda

Tudta-e Ön?

Újlipótvárosban  hiány van óvodai férőhelyekből, s jelenleg három helyszínen is terveznek óvodabővítést.

  • Meséskert óvoda (Kassák u. 17.): Eddig kétszáz fős óvodaként működött, most két szintet ráépítenek a földszintre. A férőhelyek száma négyszázra emelkedik, így feleannyi zöldfelület jut egy gyerekre. A tervezett tetőkertről - mely a zöldfelületet hivatott pótolni - könnyen belátható, hogy csak látszatmegoldás, a födém nem bír el akkora réteg földet, melybe fákat lehet ültetni, nem is beszélve arról, hogy hogyan tennének biztonságossá egy tetőkertet óvodások számára úgy, hogy ne börtön-érzetet keltsen a gyerekekben.
  • Napsugár óvoda (Thurzó u. 6-8.): A néhány éve felújított intézmény jelenleg öt csoporttal működik. A 2015 őszére tervezett, száz férőhelyes bővítés eredményeként a nemrég szépen felújított óvodát most szétverik.
  • Váci út 57-61.: Az itt lévő iskola harmadik emeletét tervezik óvodává alakítani. Az épület a felüljáró mellett van, nagy forgalmú, erősen szennyezett levegőjű területen. Itt 250 férőhelyes bővítést terveznek.


Tudta-e Ön?

A Pannónia utca 77.-79. alatti óvoda kertjében hatvan fa található. A kétszáz férőhelyes óvoda 2011-ben még működött, azóta kihasználatlanul áll.
Az önkormányzat 2011-ben felülvizsgálta középtávú intézményfelújítási programját. Az óvoda ebben még úgy szerepel, mint ami teljes felújításra kerül 2016-17-ben. A következő évben azonban váratlanul bezárták, azóta csak mint eladásra szánt „telek” szerepel. Az önkormányzat azt hangoztatja, hogy már úgyis le van robbanva, nem érdemes felújítani, mert sokba kerülne.

Hatvan fa pótlása – háromezer facsemetével

Tudta-e Ön?

A területen található hatvan egészséges fa lombtömegét – ha az új tulajdonos a tömbházbeépítés miatt kivágná őket – 3000 facsemete elültetésével lehetne kiváltani. Ennyi fát el sem lehetne ültetni a környéken, vagy a kerületben, hiszen nincs ennyi szabad fahely.

Tudta-e Ön?

A területre vonatkozó Kerületi Szabályozási Terv csak annyit ír elő az új tulajdonosnak, hogy tíz százalékban kell zöldfelületet létrehoznia. A legutolsó tervek szerint a terület alatt egy hatalmas mélygarázs is épülne. Ez azt jelenti, hogy az építkezés után lenne egy zöldtető, gyeppel, pár tucat cserjével, s legfeljebb 8-10 fával, az utcákra pedig csak dézsás fák kerülhetnének.

Tudta-e Ön?

Újlipótvárosban a zöldfelületi ellátottság drasztikusan alacsony: 2 m2/lakos! Ezzel szemben a WHO által javasolt zöldfelület 9 m2/lakos, az EU irányelv 21 m2/lakos. A sűrűn beépített környéken ez egy fontos, megtartandó zöldterület, csak a szomszédos iskolában (aminek nincs zöld udvara) és bölcsődében több mint ezer gyerek tölti a napjait. A fák kivágása ezt az igen alacsony értéket tovább csökkentené!

Lakossági bevonás a tervezésbe – elmaradt

Civil csoportunk, a Tutaj Projekt, többször kezdeményezte szóban és írásban az terület jövőjéről szóló érdemi párbeszédet, a környék lakóinak a döntési folyamatba való bevonását. Az újonnan megalakult képviselő-testület válasza egyértelmű volt: érdemi párbeszéd helyett a nov. 13-i ülésen a területet eladásra bocsájtja!

Ha fontos Önnek a terület sorsa, tiltakozzon velünk együtt! Ha egyetért céljainkkal, kérjük segítse munkánkat! Terjessze ezt a kiadványt, jöjjön el rendezvényeinkre, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Jelmondatunk: A FÁK PÁRTJÁN ÁLLUNK!

Megosztás

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6