2015-05-13

Elhelyeztük a Hős Fa cím másolatát a jegenyefán!

"A Pannónia utca jegenyenyár a külső Újlipótváros legmagasabb fája, amely egy bezárt óvoda udvarán áll. Néhány hasonló korú, valamint sok fiatalabb fa társaságában már hosszú ideje jelenlegi helyén áll, ültetése jóval megelőzte az óvoda 1981-es megnyitását. A óvoda tömbjének részét képezi egy régi, műemlék jellegű fürdőház is, mely most bezárva várja sorsát, az udvaron álló fákkal együtt. A XIII. kerületi Önkormányzat szándékai szerint ugyanis az önkormányzati tulajdonú tömböt értékesítenék és mélygarázzsal ellátott iroda- és lakóingatlan-komplexumot hoznának létre rajta. Ez az udvaron álló összes (63 db) fa pusztulását jelentené, melyek közül a leghatalmasabb a nevezetes jegenye. A tömb beépítésével megszűnne a talajvízzel való kapcsolat is, hiszen fiatal fák csak az újonnan létrejövő födémeken kaphatnának helyet. A jegenye a környéken lakók számára az élő kapcsolatot jelképezi az ég - napfény, levegő, madárvilág- valamint a föld és a víz között - a fa mélyre hatoló gyökérzete által." (Idézet a pályázatból)

Több mint 5 hónap telt el, hogy átvehettük az Ökotárs Alapítvány Év Fája 2014 versenyén a Hős Fa címet Újlipótváros jegenyefája nevében.
A mai napon elhelyeztük a Hős Fa cím másolatát a jegenyefán.

Megosztás

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6