2015-05-13

Közadatigényléses pert vesztett a XIII. kerület az eloffsórozott óvoda ügyében

(0 szavazat)

Az offshore hátterű cégnek értékesített egykori óvodával kapcsolatban kért ki közérdekű adatot a XIII. kerülettől egy civil, de igénylésének teljesítését az önkormányzat megtagadta. Jogászaink megírták a keresetlevelét, a bíróság pedig helyet adott annak, vagyis Angyalföldnek – hacsak nem fellebbez – heteken belül ki kell adnia az adatigénylő által kikért előszerződést.

Március közepén írtunk arról, hogy egy – korábbi ingatlanügyekből már jól ismert – offshore hátterű cégnek adta el a Pannónia utcai egykori óvodát a XIII. kerület. Illetve cikkünk megjelenése idején az adásvételit még nem, csupán egy előszerződést kötött az önkormányzat és az ingatlant megvásárolni szándékozó Korall-Invest 2006 Kft.

 

Március elején Kocsis Csaba közadatigénylésben kérte ki a KiMitTud-on keresztül ezt a bizonyos előszerződést, ám a XIII. kerületi önkormányzat arra hivatkozva, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötéséig az előszerződés döntéselőkészítő dokumentumnak minősül, megtagadta az igénylés megválaszolását.

Kocsis Csaba ekkor az Átlátszóhoz fordult segítségért, amit meg is kapott: jogászaink megírták neki az igénylés elutasítása miatt a bíróságra beadandó keresetlevelet. Abban részletesen kifejtették, hogy az előszerződés – laikusok számára esetleg megtévesztő neve ellenére – nem egy előkészítő dokumentum, hanem természetesen maga is döntés, hiszen annak megkötésével az alperes önkormányzat kötelezettséget vállalt a szerződés megkötésére.

Az április 14-én megtartott tárgyaláson az elsőfokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság a keresetlevélnek helyt adott, és a XIII. kerületet a kért közérdekű adat, az óvoda értékesítésével összefüggően megkötött előszerződés kiadására kötelezte. A bíróság az indoklásban kiemelte, hogy az önkormányzat alaptalanul hivatkozott arra, hogy az előszerződés döntés előkészítő adat – ugyanis ezt csak állította, de nem bizonyította semmivel. Az ítélet nem jogerős.

forrás: blog.atlatszo.hu/

Megjelent: 1633 alkalommal Utoljára frissítve: %2016. %945 %26. %PM %23:%ápr.